Tänkvärt

Att städa för att städerskan skall komma

Helt slut efter att ha ägnat hela morgonen åt att städa … för att städerskan skall komma. Ja sjukt dumt, eller hur? Jag var så nöjd över att äntligen kunna ta hit någon som kan göra det där tunga jobbet. Skura lister, tvätta dörrar och skåp, dammtorka överallt …. Skulle för en gångs skull unna mig. För man kan ju tro att det här med att beställa storstädning och få grovrent borde vara en avlastning. Men nej, det är rent ut sagt skitjobbigt!

Man skall ha så mycket ytor fria som möjligt. För att de skall damma och torka av alla de där pinsamma lagren som har samlat sig. Och när man väl lägger undan och plockar så inser man att ”Oj då den här högen har inte varit lyft på länge” För där under ligger det tillräckligt med päls blandat med damm för att virka en kofta. Då bordeman tänka ”Vad skönt att de kommer idag och får bort detta, jag tar nog en kopp kaffe och läser en bok”. Men nej, istället kommer den där tanken som en invand gammal jumper i huvudet ”Så här kan jag ju inte visa huset! De kommer att tro att jag är en sån där samlare som de har dokusåpor om på TV”.  Så istället för kaffet tar man fram dammsugaren. ”Men bara just här” Jo men eller hur…. Och när jag ändå skall lägga undan de här prylarna som ligger och skräpar kan jag lika gärna sortera dem. Då tar det inte så mycket plats i skåpet. Men skåpet är nog också lite stökigt … så lika bara att städa ur det …. och ….

Det här med städning. Vi har nog alla lite olika uppfattning om det. Jag är långt ifrån pedant men jag gillar ändå ordning. Jag dammsuger inga tapeter och är dålig på att rengöra fläkten i köket. Jag upptäcker oftast att det är dags för fläkten när jag inte behöver använda olivolja i stekpannan … för det droppar ändå ovanifrån. Men allt som är ”basic” – som att städa köket, plocka undan, hålla golven rena, hålla ordning på sin egen tvätt, ställa in sin disk, och framför allt skölja av den innan den åker ner i diskmaskinen … det borde nästan ingå i grundutbildningen i skolan. (OBS skämt!)

Igår skulle jag städa undan i 15 åringens rum. Han har åkt på semester och jag kände att jag bara måste, annars skulle städarna idag inte ens komma in där. Jag började med att  ta undan disken, också den dekorerad med lite päls … eller kanske var det mögel? Plockade därefter iordning alla småsaker och drog av de stelnande lakanen. I hörnet av rummet fanns det en underlig hög, kamouflerad av överkastet. Vid närmare granskning bestod den av en säck med ”toarent” för kaninerna (!) som delvis farit ut på golvet, warhammer-prylar, böcker, en assiett med något ingrott som antagligen behöver avlägsnas med spett, lite papper och … voila!: den rena tvätten som jag hade vikt och lagt på hans säng i säkert tre omgångar. För att den skulle in i hans skåp. Men kanske var det så att han tyckte att det luktade för illa i garderoben. För där hade han ju stuvat undan sina smutsiga tonårs-kläder mixat med rena kläder. Hå hå jaja…

Hos 20 åringen är det likadant. Nej förresten, det är snäppet värre. Det luktar använd gymnastiksal blandat med restaurang som fått näringsförbud. ”Du måste städa” säger jag kort. ”Vaddå, det ÄR ju städat” svarar han uppriktigt förvånad och sveper med handen så att det yr chips-smulor ner i lådan nedanför sängen. Jo, han TYCKER verkligen att det är städat. Jag ser mig runt i rummet som ligger i en del avskild från huset. Alla ytor är i mina ögon helt belamrade. Chipspåsar, cola-burkar och vinflaskor blandat med en tallrik, glas, papperstussar och allsköns bråte. ”Men kolla jag har vikt chipspåsarna och jag har bara EN tallrik. Jag städade igår” fortsätter han självsäkert.

Jag vänder mig och går. På måndag är det ändå riktig inskolning i husmorsskolan. Eftersom han gått ur gymnasiet och inte har något vettigt jobb kommer han att få ta över hushållet. Måndag till fredag. Hålla rent i köket inklusive tömma och fylla diskmaskinen, torka av bänkar, dammsuga och våt-torka golven varje dag. Hundpromenader varje dag. Ta hand om soporna, torka av skåpsdörrar, städa badrum-inklusive toalett vid behov, men minst en gång per vecka.  Viss matlagning kommer också att ingå. Och fönsterputs. Veckan efter lägger jag nog till tvätten. Hans kommentar till hans nya utökade tjänst blev ”Men då har JAG rätt att klaga på ER om ni inte sköter er!” ”Så gärna” svarade jag. Då kan ju jag få stirra med ihopknipna ögon, skicka osynliga missiler och slå igen en dörr eller två!

Hur länge tror ni att det dröjer innan han får ett jobb eller /och flyttar hemifrån?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *