Familj Hälsa och Ohälsa

Migrän på stenåldern och i nutid

På något sätt har ordet migrän nästan blivit en synonym för huvudvärk. Många säger att de har migrän, när det egentligen bara är en ordentlig huvudvärk eller bakfylla. Nej inte ”bara” förresten, en riktig huvudvärk är förstås illa nog. Huvudvärk är inget att leka med och man bör alltid uppsöka läkare om man har det ofta och återkommande. Men det ÄR en väldig skillnad att ha vanlig huvudvärk och riktig migrän.

Migrän är en neurologisk sjukdom som har funnits i alla tider och kulturer. Man tror att det redan på stenåldern utfördes operationer mot migrän, med en borr som man lät rotera genom huvudets hårda parti för att komma tillrätta med huvudvärken! Ja, man måste ändå säga att grottmännen i alla fall var innovativa… men det är tur att vi har kommit liiiiiiite längre i vår tidsålder.

Det är inte helt klarlagt varför man får migrän men man vet att vissa saker påverkar uppkomsten av det. Bl.a. oregelbundna måltider, för lite eller för mycket sömn, vissa födoämnen och tillsatser, menstruation och ägglossning. Man tror också att det är ärftligt, även om jag i mitt fall inte har hittat några tydliga migrän-släktband i min brokiga familjehistoria.

Migrän klassificeras som den 8e mest invalidiserande sjukdomen i världen.
Sjukdomen är ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemen pågår under ett migränanfall, samtidigt som kemiska ämnen frigörs och gör blodkärlen extra smärtkänsliga.

Vanligtvis känner jag av migränen direkt på morgonen. Om jag har tur så vaknar jag innan solen går upp av de där diffusa stickningarna och lätta bruset i huvudet som helst skall påminna mig om att ta det första pillret. Det där pillret som skall förhindra utbrottet, OM det tas i tid. Men när jag somnar om eller inte vaknar alls, kommer jag efter några timmar, redan i mörkret bakom ögonlocket, veta att det är tok-kört. För då sitter den där. Den pulserande smärtan bakom ena ögat som bara ökar för varje minut tillsammans med surret och krypet upp över huvudet som går ner som små knappnålar i nacken.

Jag tar då, som efterrätt till det verkningslösa första pillret, en snabb migrän-puff i näsan, lutar huvudet bakåt och hoppas innerligt att det skall lätta. Bara den här gången. När det inte gör det så tar jag desperat en puff till. Jag känner hur medicinen verkligen försöker att vidga blodkärlen inne i huvudet men att de redan har slutit sina skal och stängt för dagen. ”Closed” står det med en stor internationell och osynlig skylt, så att alla eventuella mediciner skall förstå. Att de kommer försent. Jag skriker ljudlöst åt monstret att ”Snälla, släpp in dem och låt mig vara ifred. Gå någon annanstans. Jag orkar inte. Jag har saker att göra idag!”. Men när jag är för sent ute, så gör det varken till eller ifrån hur mycket jag än bönar, ber eller skriker. Jag vet, att inom en timme kommer jag att påbörja ett dygn av en ond cirkel som känns som en evighetssymbol.  Ett Migränt Moment 22. Jag kommer att ligga med huvudet ner i en hink för att försöka spy ut allt som gör ont samtidigt som spyendet bara gör huvudvärken värre…och när huvudvärken blir värre blir jag ännu mer illamående. Och så fortsätter det i vad som känns som oändlighet.

Efter några timmar har migränens fulla effekt tagit hundra procent kontroll över moder-skeppet. Min familj, som numera är vana vårdare, har ställt spy-spannen intill sängen för att jag skall slippa ligga på det hårda badrumsgolvet med pannan mot toalettsitsen. Vår fantastiska tolvåring klappar mig tröstande över ryggen som är böjd som ett väldigt övre medelålders U över hinken och hon byter flera gånger ut en trasa med kallt vatten för att badda min panna och torka tårarna mellan de värsta topparna. De andra turas om att dra nitlotten att få tömma hinken men också att komma upp för att se att jag inte tuppar av. Vilket jag själv allra helst önskar för att få slippa ifrån monstret i mitt huvud. Men grejen med migrän är att det inte går att somna ifrån. Smärtan är för stor och den äter sig in och tar över precis allting. John Blund har inte en chans. Det är som en match mellan Mike Tyson och Kristian Luuk. Fast mycket mycket längre. Det finns inget sätt att undkomma matchen, man måste ligga kvar i sin hörna och ta emot slagen ända tills domaren blåser att nu är det nog.

Min syn har vid det här laget förvrängts till att visa endast vita prickar och konstiga stjärnbilder både när jag blundar och försöker att titta. Jag vill helst bara gråta, men eftersom minsta rörelse, ljus eller förändring i kroppen bara gör saken värre så försöker jag oftast ligga blick stilla och andas med djupa andetag medan jag låtsas som om att jag är någon annanstans. Värken gör att det känns som om att ögat skall poppa ur sin håla och rulla ner i spy-hinken för att bada. Hulkandet och försöken att spy upp en tom mage gör att blodkärl sprängs i båda ögonen och ansiktet blir svullet som en halvt uppblåst badboll av ansträngningen. Det är verkligen vidrigt.

I Sverige lider 15 procent av alla kvinnor och 7 procent av alla män av återkommande migränanfall.

När det äntligen är över, när värken tar slut och illamåendet har lagt sig, då känns det som om att man har vunnit högsta vinsten. Trots blåmärken i pannan efter hinken, röda ögon och svullen uppsyn. Trots att man i mörker och halvmörker bara ser blinkande ljus istället för konturer av ett rum. Lättnaden är enorm. Man är så tacksam och känner nästan en känsla av överlevnad. Som om att man har blivit upptäckt av ett flygplan efter en månad på en öde ö utan mat. Det tar ungefär ett dygn innan jag är mig själv igen och några dagar till innan jag är på topp. Jag känner mig i flera dagar lätt drogad och trött med tydliga koncentrationsproblem. Jag dricker, enligt Kära Farmors inrådan, näringsdryck från apoteket och är livrädd att göra minsta lilla som skulle kunna påkalla monstrets uppmärksamhet igen. Inte stressa, inte äta socker, undvik lakrits, absolut ingen alkohol….. Men det är ju lätt att bli stressad bara över att försöka undvika allt som eventuellt skulle kunna göra skada. Så det bästa är att bara sitta eller ligga still, se till att äta och dricka och bara göra sånt som varken oroar eller kräver fysisk och mental ansträngning.

Det finns olika typer av migrän, skilda sätt hur de uppkommer, hur länge de verkar och hur mycket de känns. Men så här känns det alltså för mig. Nu har jag fått ny medicin som skall tas när jag hinner känna av att det är på gång (vilket jag oftast misslyckas med) ny medicin mot illamåendet (halleluja för den! min nya älskling!) samt en förebyggande medicin som jag skall ta varje dag för att försöka få ner antalet monster-attacker. (hoppas hoppas!).

Men, jag är som sagt, fortfarande tacksam över att jag inte lever på stenåldern även om min man är lite grottlik ibland (sagt med kärlek!)


LÄS MER OM MIGRÄN

 Har du migrän?

Migrän kan, som sagt, förväxlas med spänningshuvudvärk som oftast kräver annan behandling t ex sjukgymnastik. Genom att göra nedanstående test får du en god uppfattning om det är migrän du lider av.

  • Brukar du kunna förutsäga ett huvudvärksanfall?
  • Brukar du få synstörningar, t ex ljusblixtar, 5-60 minuter före anfallet?
  • Brukar du ha svår huvudvärk som börjar på ena sidan av huvudet?
  • Blir du illamående eller kräks när du har huvudvärk?
  • Blir du extra ljud- och ljuskänslig?
  • Får du en dunkande huvudvärk som förvärras av fysisk ansträngning?
  • Brukar du få anfall som varar mellan 4 timmar och 3 dygn?

Om du svarar JA på minst tre av frågorna kan det vara migrän du lider av.

Så här tror man att migrän uppkommer

Förkänningsfasen (om man har tur!)
De s k triggerfaktorerna (t ex stress) retar ett område i hjärnstammen som kallas migrängeneratorn. Man får förkänningar av ett kommande migränanfall.

Aurafasen
Retningen sprids från migrängeneratorn till nackloben och vidare framåt över hjärnan (hjärnbarken). Det är nu aurafenomenen uppkommer.

Huvudvärksfasen
Retningen av hjärnan leder till att hjärnans blodkärl drar ihop sig. Runt blodkärlen finns nervtrådar som reagerar på att kärlen har dragit ihop sig. Nervtrådarna sänder ut varningssignaler som gör att kemiska ämnen från blodkärlen frisätts. Dessa ämnen får blodkärlen att slappnar av, men de orsakar också en inflammation med svullnad och en bultande smärta som följd.

Läs mer om migrän

http://migrän.se

http://huvudvark.se/migran/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *