Tänkvärt

När är trädgårds-drömmar någonsin små och budget-känsliga?

Jag fortsätter på trädgårdstemat. Idag har jag lämnat de rensade (nåja okay, demolerade) rabatterna bakom mig och istället ägnat mig åt att ”tänka trädgård”. Alla jag pratar med säger vist och bestämt att ”Mimis, TÄNK IGENOM hur du vill ha det. Planeeeeeera och visualiseeeeeera….INNAN du påbörjar något.” Och jo det kan jag. Absolut. En av mina parad-grenar är ju att just drömma. Men problemet är att det alltid blir så himla dyrt när jag gör det. Mina drömmar liksom expanderar och lever sitt eget liv. De skiter fullständigt i hur det ser ut i min plånbok. Fast å andra sidan, när är drömmar någonsin små och budget-känsliga?

Jag har dessutom, som jag tidigare har beskrivit, väldigt svårt för det här med tålamod, och därmed också svårt att etapp-visualisera. Jag far liksom iväg, och vill att allt skall hända på en gång. Jag är lite som en femåring när det gäller sånt här. Jag orkar inte vänta. Det som skall hända det skall hända nu nu nu! De är nästan som när man åker på bilsemester till Europa med barnen och de redan vid den allra första rondellen, två kilometer från huset, exalterat och uppfordrande frågar ”Är vi framme snart mamma?”

Igår, efter att jag hade pratat med min mor, som tyckte att jag skulle titta på fler trädgårdsprogram på TV för att komma igång med mitt nya trädgårds-tänk, så lyssnade jag faktiskt på hennes råd. Jag satt hela kvällen och tittade på ett engelskt-svenskt program om trädgårdar och växter. Och då väcktes, helt enligt planen, en massa idéer och tankar…. Det skulle faktiskt kunna bli fint här ute. I vår egna trädgård som nu, efter tjugo år, fortfarande bara är en tomt.  Tänk att verkligen ANVÄNDA den, till annat än en samlingsplats för nedfallna kottar och förra årets lövansamlingar och ruttna äpplen. Tänk att VILJA gå ner för altanen! Fantastiskt!

Men såna här TV-program gör absolut ingenting för att hjälpa mig att komma tillrätta med mina tålamods-problem. Tvärt om. Inte för att programmen utger sig för att vara terapeutiska men ….de visar vad man kan göra…hur man kan göra det….och sen, i samma program, får man se det fantastiska resultatet. Man luras att tro att allt händer direkt. De göder min instinkt att det är både onödigt och extremt tråkigt att vänta. På någonting. I verkligheten har dessa TV program dessutom ”aningen” mer resurser än gemene man…och kvinna. Både i manfolk och i plånboken. Så de nästlar sig in och förvandlar ens egna drömmar till något nästan ouppnåeligt. Vilket gör att man lätt blir besviken och väntar i tjugo år innan man orkar tänka på det igen…ish.

Men i alla fall. Nu har jag faktiskt en dröm. Tack mamma och engelska TV-tanten. Jag har en trädgårdsdröm. Och jag har under dagen modifierat den ursprungliga och otyglade från i natt till en mera modest version. En version som jag i sin helhet kan uppfylla, så snart jag har vunnit en lagom vinst på lotto eller blivit en ny Läckberg (eller åtminstone har fått ett välbetalt jobb eller konsultuppdrag…utan att behöva jobba alltför mycket)

 1. Lägga slipers i bakkanten på gräsmattan och anlägga en ny somrig rabatt ovanför.
  Kostnad= 0 kr. Slipers är redan på plats. Jord, frön och bror är på väg! Wihooo…ett delprojekt i min dröm/vision är ett hundra procent säkrat. Vilken milstolpe!
 2. Plantera mindre buskar och blommor i kanten av nya gräsmattan samt upp mot kullen
  Kostnad = 1.500 för buskarna och jord. Lite grävjobb och därmed snygga….re biceps för MIH (Mannen I Huset)
 3. Måla den fina gamla brunnen i svart metallfärg, rensa runt om och sätta rosenbuskar i en halvcirkel runt den
  Kostnad = 170 kr för färgen och några timmars gratis egenjobb sittande i solen med en bok i hörlurarna. Japp, det funkar. Kostnad för rosenbuskarna: Osäkert och busk-beroende så jag behöver nog råd av kunniga ros-människor här. Till grävandet får vi förstås nöjet att vila ögonen på ännu snyggare biceps på redan fantastiska mans-armar. (med lite fjäsk och ögonfransvipp kommer man långt! I alla fall om man passar på innan ögonlocksrynkorna tynger ner så mycket att vippet inte syns längre).

  brunn
  Omålad brunn
 4. Plantera 10-15 meter tujor (200cm höga) vid staketet mot grannarna i röda huset
  Så att jag slipper se vilka TV program de har på sin, minst 200 tums TV, på kvällarna. Och så att jag även slipper att vila ögonen på deras bilar, båtar och släp när jag dricker mitt morgonkaffe på altanen.
  Kostnad = 10.000 kr för tujorna och sedan tillkommer jord och en helvetes massa grävande (för min bror) (jag älskar dig Thomas) (Du är bäst) (och det finns öl i kylen) (och förstås – såååå snygga biceps!)

  IMG_4142
  Total insyn och övervintrat träd

  tujor
  Drömtujor
 5. Ta ner det sista övervintrade äppelträdet
  För att ge tujorna plats sågar MIH med glädje ner trädet…utan att samtidigt såga ner staketet eller klyva sitt knä i ivern att få använda sågen. (jag älskar dig också) (men det blir ingen öl för dig)
  Kostnad= 0 kr för att ta ner trädet. Ca 1500 kr för att ta bort stubben.  Sjukvårdskostnader: svårdefinierat
 6. Plantera en syrenhäck uppe på kullen
  Kostnad = 1.000 kr om man köper små plantor och har tålamod att vänta tills de växer till sig. (arghhhhh jättejobbigt!) Till detta projekt tillkommer kostnad för lite odlings/fyllnads-jord samt aningen mindre ansträngande, och gratis, grävjobb…för ytterligare toning av de makalösa bicepsen.

  syren-blomning
  Efterlängtade
 7. Bygga/skapa en ljuvlig ”hammock-budoar” på nya gräsmattan.
  En underbar vision. Som exempelvis bilden i inledningen. Suck…här bar det verkligen iväg på drömplaneten. Hittade såååå fina exempel på google! Vill ha vill ha vill ha!
  Kostnad = Antagligen för dyrt, orkade inte ens räkna så det får förbli en jackpot-dröm (Kära bror, välj RÄTT hästar till helgen!)

  hammock2
  Hammocken väntar
 8. Bygga ut altanen vid ingången 3×3 meter
  Kostnad = 10.000 kr för material och byggnation. En sedan länge önskad dröm som alltid fått ge vika för mera akuta ärenden. Som nya kaniner, kaninburar, kanin-inhägnader och….. andra djurbestyr.

 

Så…. efter noggrant övervägande och med dagens konsultarbets-situation och konstanta skrivkramp i åtanke, får förverkligandet av drömmandet och visionerna begränsas till följande;

En modifierad trädgårds-vision med halvt nergrävda slipers i raka led och en nyanlagd rabatt vid den nya gräsmattan, ommålad brunn, rensning runt om brunnen och eventuellt den där syren-häcken uppe på kullen…eller buskarna bredvid gräsmattan. Kanske inte så dumt ändå. Jag får helt enkelt drömma vidare och träna på det här med tålamod. Själva resan till målet sägs ju vara halva nöjet…. Man ÄR inte framme redan vid rondellen, hur gärna man än vill.

 

 

 

No Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *