50+

Ofarliga socker-fixar

Idag är det 8 dagar utan socker! Jag tror att jag har kommit över den värsta puckeln för imorse kändes det nästan naturligt att dricka kaffe utan skorpor, kanelbulle eller finska pinnar.

Det skrivs ju spaltmeter om hur mycket socker det finns, inte bara i självklara saker som godis, läsk och bullar, utan också dolt i våra livsmedel. Visst är det lömskt? Men jag skall inte gå in mer på just detta. Det börjar ju bli mera självklart än att det är farligt att röka. De allra flesta är redan upplysta. Men för oss sockerberoende som behöver en fix ibland så finns det faktiskt andra användningsområden för detta knark. Sådant som varken skadar hälsa eller tänder.

 1. Den första jag hittade handlade om något så viktigt…ehhh.. som kyssvänliga läppar…. För att få dessa perfekta kyssvänliga läppar skall man alltså, enligt källan, smälta lite jojoba eller olivolja med strösocker. Lägga till lite pepparmynta eller vaniljextrakt till mixen och applicera på sina läppar. Sedan massera in och slicka bort. Fast det där sista, att slicka bort det….det blir väl nästan som ett litet återfall? Kanske inget bra exempel ändå. Nej den går bort.
 1. Tillsätt socker i din tvål för att bli av med svåra fläckar på dina händer. Helt perfekt…… om man har kommit tillräckligt långt i sitt tillfrisknande för att låta bli att slicka på händerna innan man sköljer av dem.
 1. Man kan göra en pasta på varmt vatten med socker i och använda på svåra gräsfläckar! Låt blandningen stå en stund (en timme om fläckarna är tuffa) och tvätta som vanligt. Det hade jag ingen aning om. Användbart!
 1. Om du förvarar tårtor (eller andra söta bakverk) i en lufttät behållare med några sockerbitar kommer den att hålla sig fräsch längre. Men nu skulle vi ju sluta med socker vilket gör det helt onödigt att förvara bakverk någonstans alls. Den här går alltså fetbort. Glöm den.
 1. Man kan behandla ett sår genom att strö socker på det! Jo det är sant. För det står på Google. När man lägger socker på ett sår blir effekten att sockret suger ut vatten – vilket gör att bakterierna ”svälter”, inte kan föröka sig och dör.
 1. Jag fick också lära mig att man kan lugna en svedd tunga genom att suga på en sockerbit. Ehhhh????? Detta om något är väl ändå ett smygmissbruk? Att lägga sockerbitar på tungan….Och hur får man ens en svedd tunga? Jag ställer mig mycket tveksam. Makuleras.
 1. Vill du hålla dina snittblommor fräscha mycket längre kan du tillsätta en blandning av tre teskedar socker och två matskedar vit vinäger per liter varmt vatten. I like! Jag handlar oftast snittblommor på fredagar för att njuta åtminstone hela helgen. Nu kan jag kanske njuta lite till istället för att i mitten av veckan enbart titta på eterneller.
 1. Och för er som gillar ost. Jag ogillar ost men tar med den ändå. Förvara den tillsammans med sockerbitar så undviker du att den möglar. Om det inte är mögelost då förstås, för då…ja inte vet jag, blir det vanlig ost igen då?
 2. Och sist men inte minst, socker kan användas som en effektiv getting-fälla. Blanda ca 2 msk. socker och cirka 1/4 kopp vatten och koka det tills det blir en klibbig smet. Lägg den i en burk eller annan behållare och placera den utanför. Getingar och bin kommer att lockas till den söta blandningen men kommer inte att kunna flyga iväg när de har fastnat i det. Mmmm det är bra, speciellt för mig med geting-allergi men det känns ändå lite som…. tortyr. Fastna i socker för att sedan långsamt dö mitt i en gassande sol? Jag tycker nog att geting-smällaren med en snabb exekution är mera humant. 

   

Läs mer om socker och sockerberoende på Sockerskolan : http://bit.ly/2cDvXKk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *