Tänkvärt

Sambo, Särbo, Kombo eller Kulbo?

6 dagar utan socker gör att jag desperat måste sysselsätta mig med annat. Därav denna rivstart på bloggen. Jag skriver för att glömma… visst lät det som en dramatisk början på en smäktande kärleksroman? Men nej, jag är inte det minsta djup just nu – och inte speciellt romantisk heller. Jag skriver enbart för att glömma choklad, laktrits och apelsin-choklad glass. Idag, när suget eskalerade till nya höjder, började jag fundera över det här med att bo ihop och isär.

Att definiera boende+förhållande, kan bli lite rörigt ibland. Och här i Sverige går det ju inte att komma undan. Allt måste alltid definieras och förklaras. Det är svårt att bara få vara. Man måste definiera vad man jobbar med, hur gammal man är och vilken typ av förhållande man har. Förstår inte riktigt poängen med det där. Vad spelar det exempelvis för roll att jag har fyllt 30? Nej det är ju ingen lögn! Jag har förstås fyllt…en hel del annat också men det är oväsentligt. That’s my point! Jag är jag, inget annat. Men iallafall, som sambo bor man förstås ihop. Det säger ju sig självt. Sam Bo. Man bor samman. MEN, man behöver inte ha ett kärleksförhållande för att vara sambo. Klurigt, eller hur? Man kan vara sambo med precis vem som helst. Vän, syskon, förälder, barn, ja till och med främlingar. Även om man nu kanske inte skall flytta ihop med första bästa man möter på Sergels Torg bara för att man vill ha just en sambo. Som särbo däremot är det klarare. Här har man ett kärleksförhållande med den man inte delar boendet med. För annars skulle man ju vara särbo med precis alla. Jag skulle vara särbo med gubben i korvkiosken på Karlaplan. Och med kung Carl Gustav. Det skulle lätt kunna bli lite förvirrande. Dessutom är ingen av dem riktigt min typ.

I vår familj har vi har två boenden, det ena är mitt hus på Värmdö och det andra är hans lägenhet på Lidingö. Men vi försöker att bo tillsammans så mycket som det går genom att pussla ihop olika skolor, exfru, exman, arbetsresor, aktiviteter, läxor och min okuviga kärlek till mitt hus. Ibland känner jag mig mera som en… kombo. Som om att jag definierar oss alla ihop istället för oss två som ett par. Jag är kombo tillsammans med min andra hälft, våra tre barn, vår stora och extremt intensiva hund, en betydligt mindre (bara till storleken) bonushund, två kaniner och Kära Farmor, som i detta fallet är min bonussvärmor (alla borde för övrigt ha en sådan). För ibland bor vi ihop allesammans. Vi packar in oss i bilen som en busslast på en sandig väg i något obskyrt land långt borta. Ni har säkert sett dom på film, såna där bussar som har både getter, hönor, får och människordjur på sätena. Så känner jag mig ibland när jag glider fram på Essingeleden i min nya Dacia som redan luktar våt raggsocka, hö och gödsel. Och väl framme så blir vi kombos…i kaos. Men jag älskar det. Precis som jag älskar en del ensamma dagar. Dagar då tystnaden inte skräms. (se där, lite djup hade jag nog idag iallafall, trots sockersuget) Och sen har vi då varannan helg. Åhh dessa helger. Då är det bara vi två…och djuren. Inget “När blir det mat? VAD blir det till mat? Varför måste jag äta? Jag har trååååkigt? Jag behöver en laddare! Får vi glass? Kan vi spela nåt? Varför finns det inga bullar? Vem har tagit min cola? Får vi bada? Varför får han och inte jag? Vad skall jag ta på mig? Får jag låna ditt smink? Kan vi åka och handla? Jag vill ha MC Donalds! Kan vi övningsköra? Vem är det som streamar – min dator går långsamt!” Jag älskar dem alla tre men två gånger i månaden älskar jag att älska dem på avstånd. Och dessa två helger i månaden, då är jag och min andra hälft egentligen verkliga sambos, men eftersom det inte är konstant så skulle nog en definitions-polis ge mig böter direkt. Kan man kanske vara deltids sambo? Eller prao-sambo? Eller…. helgbo?

Vi pratade vid något tillfälle om vad som allra mest definierar vårt förhållande. Ja vi gör ju vad vi kan för att vara goda svenska patrioter. Vi definierar.  Vi pratade om vad som är det starkaste som alltid är närvarande oavsett vilken sida, eller i vilken boendeform vi vaknar i. Vi kom fram till att det är glädje. För mitt all stress med jobb (inte jag – som tillfrisknad arbetsnarkoman har jag redan gjort mitt ), smärre bipolära egenheter (inte heller jag) (men okay jag har andra små egenheter) , oro för barnen, träning, aktiviteter, matlagning, städning, djurvård och tumörer, så har vi så otroligt roligt ihop. Och jag menar verkligen OTROLIGT roligt. Så där 5 års roligt, så att man ibland kiknar. Åt allting eller ingenting eller vad som helst. Och skratt, det har man ju lärt sig, det förlänger livet. Så nu har vi bestämt oss. Vi har definierat oss. Vi är varken sambos eller särbos. Vi är Kulbos.

 

Några fler exempel för att förvirra i boende-benämnings-djungeln:

Mambo De som tvingas att bo kvar hemma hos sina föräldrar trots att man vill flytta och testa sina egna vingar. Eller de som är för lata för att söka jobb. Varningssignal: 35 åriga mambosar som lämnar sina kallingar på badrumsgolvet och ber om veckopeng
Pappbo De som bor specifikt hos sin far..för att mor är dum…eller för att mor helt enkelt har för många regler (kategorin innefattar även de som av olika skäl bor i pappkartonger)
Gambo Äldre föräldrar som har sina skilda 60 åriga barn boende hos sig. Kan vara ett fint generations-omhändertagande men också svåra fall av navelsträngsproblematik.
Mailbo: Par som träffas och bara hörs via mail och internet men ändå anses sig vara ihop. En ökande kategori i dagens samhälle då ungdomar föredrar den virtuella framför den verkliga världen.
Villbo: Par som bor på olika håll, men vill flytta ihop men inte kan pga. arbete, barn o dyl. Eller de som bara skyller på olika anledningar för att de egentligen vill vara Enbo.
Strulbo: Par som ibland är ihop och bor ihop, ibland inte.
Dumbo: De som gifter sig och flyttar ihop med samma person flera gånger.
Snyltbo: De som flyttar runt och bor inneboende hos olika polare.
Närbo Skilda föräldrar som bor så pass nära varann att barnet har tillgång till båda. Barnen har nyckel och kan komma och gå som de vill. Varning: Detta gagnar inte sexlivet för föräldrarna.
Turbo När barnen bor varannan vecka hos varje förälder.
Helgbo När man bor hos varandra bara på helgerna (frågan är då hur ofta man måste sova över hos varandra när man är Särbo för att det inte skall glida över till att bli Helgbo?)
Lurbo. När man bor på olika adresser för att få dubbelt bostadsbidrag. Men i praktiken bor på en adress.
Marlbo-ro: Person som lämnat annan boendeform för att få röka ifred.
Kobo
: Ensam bonde med ladugården som enda granne
Flerbo: Kollektiv
Sjöbo: de som bor i husbåt
Slöbo; De som köper ett boende med renoveringsbehov eller bygger ett halvt hus för att sedan kunna bygga klart själva….men kommer på att det finns så mycket annat att lägga sin tid på och bor sedan 17 år i renoveringsbehovet innan de säljer, får en jagkansjälv-uppenbarelse eller tar dit någon annan som kan göra jobbet (been there done that)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *